Kostbehandling

Jag erbjuder kostbehandling till hela familjer eller till vuxna. Vilken kost som passar just dig eller din familj är beroende på vilken fråga eller diagnos vi utgår ifrån och hur du/ni äter i dagsläget. Men det kan t.ex vara kostomläggning till LCHF, Paleo, Nordiska fullkornskosten eller Vegetariskt framförallt blir kostbehandlingen/kostomläggningen anpassad efter dina/era förutsättningar och behov.

Det första steget i kostbehandlingen är att ge en bild av hur du/ni äter idag och vad målet med behandlingen är. Därför har vi  ett inledande telefonsamtal och därefter så skickar jag en matdagbok. Det går också att ladda ned som pdf Matdagbok3dagar Ni fyller i matdagboken och skickar tillbaka till mig via e-post eller brev. Vid det första besöket hos mig går vi igenom noggrant hur matsituationen ser ut idag.  Själva behandlingen är alltid individuell men som exempel hjälper jag till med menyer/inköpsplanering, ersättningsprodukter, matlagningsteknik, recept, måltidsordning, näringsvärdesberäkning.

Fokus kommer att ligga på att äta för en god tarmhälsa.  Det  är väldigt individuellt hur våra magar reagerar på olika livsmedel eller koster så tillsammans hittar vi en kost som passar dig/er och det ska vara en kostomläggning för hälsa på lång sikt. Viktigt att veta är att inga livsstilsförändringar bör ske över en natt därför är det oftast bättre att lägga till än att utesluta.

Ibland behöver man dock utesluta sådant som man reagerar på till exempel med allergiska symtom  vid IBS, autoimmunitet, Autism, ADHD

Eliminationskoster vid IBS, allergi, ADHD och autism-Mer information och länkar till forskning kommer inom kort/JL

Tillsammans utreder vi

  • Hur dina aktuella matvanor påverkar din hälsa och ditt välbefinnande
  • Hur du kan anpassa dina matval och ditt ätbeteende för att må bättre och nå dina mål
  • Vilken typ av behandling som passar dig bäst

Utifrån dina behov och förutsättningar utformar vi en handlingsplan som ska hjälpa dig att nå dina mål som till exempel kan vara att skapa matvanor som ger matglädje, ett fullgott näringsintag, lindring av eventuella symtom samt god livskvalitet och träningseffekt.

Remiss

Ingen remiss behövs vid övervikt, en allmän genomgång av dina matvanor, om du önskar kostråd under graviditet och amning, är vegetarian eller vegan och vill ha en genomgång av ditt näringsintag eller vill äta bättre inför träning och prestation.

Vid sjukdomar som diabetes, förhöjda blodfetter, matallergi, glutenintolerans, laktosintolerans, magproblem, undernäring eller om du kommer med ditt barn önskar jag remiss från behandlande läkare. Din läkare kan skicka remissen till postadressen som du hittar under kontakt.

Remiss och moms

Remiss från behandlande läkare gör att kostbehandlingen räknas som sjukvård och blir då momsfri. Utan remiss räknas kostbehandlingen som friskvård och då tillkommer 25 % moms. För aktuella priser med och utan moms se prislistan.

Tidsbokning

Skicka e-post eller sms eller ring för att boka en tid. Lämna gärna meddelande på telefonsvararen om jag inte kan svara när du ringer. Jag återkommer så snart jag kan.

Om din läkare har skickat en remiss kontaktar jag dig för att boka tid efter att jag har fått remissen.

För ytterligare information välkommen att kontakta mig.

Priser

För priser se prislista.